Mies keltaisessa paidassa miettii tarvitaanko järjestötoimintaa hyvinvointivaltiossa

Myytti 1: Hyvinvointivaltiossa ei tarvita järjestötoimintaa

Viesraskynäkirjoitus Riitta Kittilä, järjestöpäällikkö, SOSTE

Olemme tottuneet Suomessa siihen, että sairauden sattuessa tai muuten elämän kolhiessa yhteiskunta tarjoaa palveluita ja perustoimeentulon. Perustuslaki puolestaan turvaa perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen.

Miten järjestöt täydentävät hyvinvointivaltion palveluja?

Yhteiskunta ei rakennu kuitenkaan vain lakien ja säädösten varaan, vaan myös ihmisten keskinäisen luottamuksen ja osallisuuden varaan. Sosiaali- ja terveysjärjestöt luovat osallistumisen mahdollisuuksia ja tarjoavat tukea erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille, kuten päihde- ja mielenterveyskuntoutujille, vaikeassa elämäntilanteessa oleville lapsiperheille tai taloudellisessa niukkuudessa eläville. Järjestöt tekevät yhteiskunnasta ehjemmän ja rakentavat siltoja kuilujen yli.

Yhä nopeatempoisemmassa maailmassa kriisit voivat vyöryä päälle nopeasti. Tästä meillä on tuoreessa muistikuvassa koronapandemian ja Ukrainan sodan alkaminen. Molemmissa kriiseissä on tarvittu myös järjestöjen tukea ja apua, niin aineellisesta apua kuin henkistä tukea uudessa ja pelottavassa tilanteessa. Yksinäisyys ja turvattomuus korostuvat kriisitilanteissa. Yksinäisyys ja turvattomuus voivat nousta pintaan myös ihan tavallisina aikoina, silloin kun kaiken pitäisi olla hyvin. Siksi SOSTE on jo parina jouluna koonnut listaa järjestöjen joulun aikana auki olevista palveluista. Onneksi on joku – myös jouluna.

Järjestöt ovat ylipäätään nopeita havaitsemaan uusia tuen tarpeita. Järjestöbarometri 2022 tulokset tekivät näkyväksi sen, miten paljon järjestöt tarjoavat esimerkiksi digitukea ihmisille laitteiden, sovellusten ja digitaalisten palveluiden käyttämiseen. Digitaidot ovat nykyajan kansalaistaitoja, mutta moni uhkaa syrjäytyä digitaalisesti, jos lähipiirissä ei ole ketään, kuka voisi auttaa digiasioiden haltuun ottamisessa.

Järjestöjen tarjoamasta tuesta ja avusta voisi keksiä loputtomasti esimerkkejä, mutta annetaan virallisten tutkimusten ja selvitysten sijasta puheenvuoro poplyriikalle. Vielä entistä enemmän tarvittaisiin Antti Tuiskun sanoin paikkoja, jossa pöydässä on pullaa ja hyvii voileipii ja että olisi oma jengiseura tai virvelikerho.

Antti Tuisku: Kahvia ja pullaa

Tuntuu että kaikil muil on paikka
Niillon oma meidän jengiseura
Mis voi aina sunnuntaisin olla
Puku päällä muiden kaa

Tuntuu että kaikil muil on suunta
Niillon oma ryhmän sääntökirja
Eikä niiden tarvi aprikoida
Tekikö ne virheen taas

Ja pöydäs on aina pullaa ja hyvii voileipii
Mä tahtoisin syödä joskus sellaisii

Nii sitä että
Löytyskö hiihtoliitto
Tai joku mikä pervoilukerho vaan
Missä mäkin saan
Madonnaa
Sunnuntaisin laulaa

Hengen ja tiedon seura
Tai joku mikä virveliryhmä vaan
Missä vetää saan
Muiden kaa
Kahvia ja pullaa…

Lahjoittamosta löydät järjestöjä, jotka tekevät asiantuntemuksella hyvinvointivaltion työtä tukevaa toimintaa.

Lue seuraava myyttiartikkeli!