Puhti ja terveysmyytit - nainen ja puhelin

7 terveysmyyttiä – tiesitkö tämän terveydestäsi?

Vieraskynä: Puhti. Kaupallinen yhteistyö.

Oletko aina ajatellut, että korkea kolesteroli on vain vanhempien ihmisten ongelma? Tai että muisti heikkenee aina ikääntymisen myötä? Uskotko, että auringosta saa riittävästi D-vitamiinia tai että raudanpuutos vaivaa vain naisia? Oletko sitä mieltä, että omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen voi vaikuttaa vain liikkumalla ja syömällä terveellisesti?

Terveyteen ja terveellisiin elämäntapoihin liittyy monia uskomuksia, joista kaikki eivät ole tosia. Jos vastasit yhteenkin yllä olevista kysymyksistä “kyllä”, voi olla hyvä tarkastella omia tottumuksia ja opetella uudenlaisia tapoja oman hyvinvoinnin lisäämiseksi. Pienilläkin muutoksilla voi olla suuri merkitys kokonaisuuden kannalta.

Kokosimme alle 7 terveysmyyttiä – väittämiä, joihin moni yhä sitkeästi uskoo. Tarkista, ovatko omat tietosi terveydestä ajan tasalla vai voisitko huolehtia hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi vieläkin paremmin!

Aloitetaan. Ovatko seuraavat väittämät totta vai tarua?

1. Kolesteroli on korkea yleensä vain keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla.

Tarua. Kolesteroli voi olla ongelma monella kypsään ikään ehtineellä, mutta se ei tarkoita, etteivätkö kolesterolitasot voisi olla koholla myös nuoremmilla.

Omat kolesteroliarvot kannattaa mittauttaa säännöllisin väliajoin, vaikka ikää ei olisi kertynyt mittariin vielä montaa vuosikymmentä. Korjausliikkeitä on sitä helpompi tehdä mitä aikaisemmassa vaiheessa arvojen nousu huomataan.

2. D-vitamiinia saadaan riittävästi auringosta.

Tarua. Kesän aikana D-vitamiinia saadaan auringon valosta, mutta etenkin talvikuukausina pohjoisen sijaintimme ja vähäisen valon vuoksi  D-vitamiinin puutos on yleistä suomalaisilla. D-vitamiinia saadaan ensisijaisesti auringosta, mutta vaikka vitamiinia olisi tankattu koko kesä, eivät varastot välttämättä riitä kattamaan koko pitkän talven vitamiinin tarvetta. D-vitamiinivarastot tyhjenevät jo viikoissa tai vähintään kuukausissa.

Lisäksi D-vitamiinin tarve ja imeytyminen on aina yksilöllistä. Kaikilla suositeltu 10 µg päiväannos ei riitä kattamaan tarvetta. Vaikka söisikin D-vitamiinilisää, olisi omat D-vitamiiniarvot hyvä mitata, jotta selviää, kuinka hyvin syöty D-vitamiini imeytyy omassa kehossa. Näin selviää myös itselle sopiva annostus. Riittävä D-vitamiinin saanti vaikuttaa erityisesti vastustuskykyyn ja luuston terveyteen sekä ehkäisee osteoporoosia.

3. Raudanpuute on vain naisten haaste.

Tarua. Raudanpuutteen ajatellaan usein olevan vain naisten ongelma. On totta, että raudanpuute on yleisempää naisilla, mutta se voi koskettaa myös miehiä. Erityisesti paljon urheilevilla voi ilmetä raudanpuutosta, koska liikunta kuluttaa normaalia enemmän rautavarastoja. Raudanpuutos voi siis syntyä, mikäli rautaa ei saada riittävästi ravinnosta, rauta ei imeydy riittävän hyvin tai sitä menetetään liikaa esimerkiksi kuukautisten, raskauden tai synnytyksen aikana.

Ferritiini on varastoidun raudan mittari ja ensisijainen tutkimus, josta mahdollinen raudanpuute selviää. Rautavarastojen ollessa kokonaan tyhjillään puhutaan raudanpuuteanemiasta, joka voidaan selvittää hemoglobiinin mittauksella. Huolehtimalla rautavarastoista hyvissä ajoissa voidaan ehkäistä raudanpuutosanemiaa, mikä auttaa pysymään terveenä ja energisenä.

4. Muisti huononee iän myötä.

Tarua. Muistin ajatellaan usein huononevan iän myötä ja sitä pidetään jopa normaalina. Terveellä ihmisellä muisti ei kuitenkaan ikääntyessä juuri huonone.

Muistisairaudet, kuten Alzheimerin tauti, ovat sen sijaan yleisiä ikääntyessä, mutta myös esimerkiksi B12-vitamiinin puutos voi vaikuttaa muistitoimintoihin, ajatteluun ja oppimiskykyyn.

Vitamiinien, kuten B12-vitamiinin, puutostilat ovat yleisempiä ikääntyneillä, mutta B12-vitamiinin puutosta ja sen aiheuttamia muistiongelmia voi ilmetä myös kasvissyöjillä, vegaaneilla ja henkilöillä, jotka nauttivat runsaasti alkoholia, tupakoivat tai joilla on ravintoaineiden imeytymisongelmia.

5. Leipä ja peruna lihottaa.

Tarua osittain. Leivän ja perunan sisältämät hiilihydraatit ovat välttämättömiä elimistön toiminnalle. Keho saa hiilihydraateista tarvitsemaansa energiaa. Leivästä ja perunasta saadaan myös terveydelle hyödyllistä kuitua ja suojaravintoaineita, kuten vitamiineja ja mineraaleja.

On totta, että leipä ja peruna voivat lihottaa, mutta vain, jos niitä nautitaan paljon ja yli oman energiantarpeen – kuten mikä tahansa muukin ruoka. Leivästä kannattaa valita vaaleista jauhoista leivottujen ja paljon sokeria sisältävien vaihtoehtojen sijaan tummia täysjyväviljaisia leipiä, joissa on enemmän ravintoaineita ja kuitua. Monipuolinen, terveellinen ruokavalio ja liikunta yhdessä auttavat pitämään yllä tavoitepainoa.

6. Diabeteksen tunnistaa väsymyksestä ja ylipainosta.

Tarua. Myös hoikalla voi olla diabetes. Diabeteksen puhkeamista ei välttämättä myöskään aluksi edes huomaa. Moni saattaa itse asiassa sairastaa diabetesta tietämättään. Aikuistyypin diabetes on salakavala, usein etenkin alkuvaiheessa oireeton tauti, joka paljastuu monesti vasta verensokerin mittauksessa.

Omat verensokeritasot, verenpaine ja veren rasva-arvot kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin erityisesti, jos suvussa on diabetesta tai raskausaikana on todettu raskausdiabetes. Esidiabetesvaiheessa on vielä yleensä mahdollista vaikuttaa diabeteksen puhkeamiseen muuttamalla elintapoja.

7. Omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen voi vaikuttaa muutenkin kuin liikkumalla ja syömällä terveellisesti.

Totta. Omaan terveyteen ja hyvinvointiin voi vaikuttaa toki paljon liikkumalla riittävästi ja syömällä terveellisesti. On kuitenkin muutakin, mitä voit tehdä varmistaaksesi, että pysyt terveenä ja voit hyvin.

Sen lisäksi, että syöt terveellisesti, on myös tärkeää varmistaa, että syödyt ravintoaineet ja vitamiinit imeytyvät hyvin kehon käyttöön. Esimerkiksi rautapitoisten ruokien tai lisäravinteiden tankkauksesta ei ole hyötyä, jos rauta ei imeydy kunnolla. Rauta tarvitsee imeytyäkseen C-vitamiinia, mutta monet ruoka-aineet voivat myös estää raudan imeytymistä. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi maitotuotteet tai kalsiumilla rikastetut kasviperäiset juomat kuten kauramaito, magnesiumlisä, kahvi ja tee. Myös monet lääkkeet ja keliakia voivat olla syy siihen, ettei rauta imeydy.

Terveellisen ruokavalion ja liikunnan lisäksi on myös tärkeää kiinnittää huomiota palautumiseen ja riittävään, laadukkaaseen uneen. Uni on todella tärkeä osa terveyttä ja jaksamista. Aikuinen ihminen tarvitsee keskimäärin 7–9 tuntia unta yössä. Unen laadulla on paljon merkitystä siihen, kuinka pirteinä heräämme aamulla ja miten jaksamme liikkua päivän aikana. 

Stressi ja liian lyhyet yöunet ovat hyvin yleisiä syitä väsymykseen. Stressi vaikuttaa hyvin herkästi unen laatuun ja pituuteen. Pahimmillaan se valvottaa ja vaikeuttaa nukahtamista. Ravitseva ja monipuolinen ruoka, riittävät yöunet ja sopiva määrä liikuntaa lisäävät energiaa arkeen ja auttavat voimaan hyvin.

Puhti-testien avulla selvität hyvinvointisi kannalta tärkeimpiä arvoja

Puhti on palvelu, jonka avulla perusterveyden mittarit voi selvittää helposti ilman lääkärikäyntiä tai lähetettä. Puhti-terveystarkastus auttaa tarkistamaan, miten elimistösi voi. Mittauksen jälkeen tiedät, mitä tekijöitä muuttamalla, ja miten, saat lisää energiaa arkeen.

Puhti-terveystarkastuksessa mitataan mm. rautavarastoista kertova ferritiini, D-vitamiinitaso, kolesteroliarvot sekä verensokeri. Tulosten perusteella voi esimerkiksi aloittaa elämäntapamuutoksen, ravintolisän käytön tai tarvittaessa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Lahjoittamo ja Puhti tekevät yhteistyötä lisätäkseen hyvinvointia

Lahjoittamon ja Puhdin yhteistyön tavoitteena on lisätä hyvinvointia ja jakaa tietoa siihen vaikuttavista tekijöistä. Jokainen meistä voi vaikuttaa omaan ja muiden hyvinvointiin lukemattomin eri tavoin. Kun teet hyvää muille, voit myös itse paremmin. Ja kun voit itse hyvin, pystyt myös auttamaan muita. Haluamme laittaa hyvän kiertämään ja tehdä yhdessä hyvää.