Lahja käsissä

Työharjoittelu on osaamisen lahjoittamista

Lahjoittamon Hyvänvälitystoimistossa on kahden viime kuukauden ajan ollut työssäoppimisen jaksolla Eve, joka tässä blogissa pohtii hienosti kokemustaan osaamisen lahjoittamisen hengessä.

Työssäoppiminen Lahjoittamossa

Graafisen suunnittelun opintojeni ensimmäinen harjoittelujakso on päättymässä ja on hyvä hetki tarkastella, mitä kuluneet kuukaudet ovat tuoneet mukanaan. Syksyllä opintoni painottuvat vahvasti mm. videoeditointiin, markkinointiin ja verkkosivuosaamiseen, joten Lahjoittamossa suoritettu työharjoittelu on tarjonnut tilaisuuden ottaa varaslähdön näihin aiheisiin.

Lahjoittamolla pääsin osaksi tiimiä, jossa sain kokea, että osaamiseeni uskotaan ja sitä halutaan vahvistaa. Viikottaisissa tilannepalavereissa käytiin työpaikkaohjaaja-Minskun kanssa läpi, mitä uutta olen oppinut ja miten koen onnistuneeni tehtävissäni. Saamani palaute oli positiivista ja eteenpäin kannattelevaa.

Olin mukana ideoimassa ja toteuttamassa kesäkalenteria, käytiin yhdessä promoamassa Lahjoittamoa Espalla ja suunniteltiin tulevan syksyn materiaaleja messuja varten. Graafisen suunnittelun lisäksi olen päässyt kurkistamaan, millaista on työ markkinoinnin ja viestinnän parissa. On silmiä avaavaa huomata, millaista nuoralla tanssia viestintä voi parhaimmillaan olla silloinkin, kun viestin sisältö on positiivinen ja hyvää tarkoittava – väärä ilmaisu tai sanavalinta, ja sanoma voi vesittyä ja kääntyä itseään vastaan. Arvostukseni sisällöntuottajia kohtaan on noussut kohisten. On ollut myös tärkeää ymmärtää, että vaikka tuote tai palvelu olisi kuinka hyvä, se ei myy itse itseään, vaan sen eteen on tehtävä työtä.

Peligraafikoksi opiskelu ja työharjoittelu hyväntekeväisyystoimistossa ei ehkä kuulosta äkkiseltään kovin loogiselta kombinaatiolta, mutta koen valinneeni itselleni sopivan kohteen. Graafinen suunnittelu on alana erittäin monipuolinen, jolloin verkoston ja osaamisen laajentaminen on iso plussa. Ammatillisen perustutkinnon työharjoittelut ovat jo opetussuunnitelman mukaan palkattomia, joten mielestäni harjoittelupaikka, joka on voittoa tavoittelematon, on opiskelijan kannalta paras mahdollinen. Omaa osaamistaan pääsee kehittämään ja näyttämään ilman, että se on palkatonta orjatyötä, josta joku toinen käärii rahat taskuunsa.

Toivon, että olen omalta osaltani pystynyt edes vähän lisäämään Lahjoittamon näkyvyyttä ja kiinnostavuutta. Toivon myös, että jatkossakin opiskelijat innostuvat hakeutumaan Lahjoittamolle harjoitteluun, sillä osaamisen lahjoittaminen on hieno tapa tehdä hyvää.

Haluaisitko harjoitella Lahjoittamossa?

Jos kiinnostuit Lahjoittamosta työssäoppimisen paikkana, ole rohkeasti yhteydessä. Meillä on tarjota monipuolisia tehtäviä mm. viestinnän ja markkinoinnin saralla. Uskomme, että hyvä työssäoppimispaikka on sellainen, jossa opiskelija pääsee tekemään sopivan haastavia tehtäviä ja kaikki oppivat.