joululahjoja kuusen alla

Miksi jouluna lahjoitetaan?

Joulu on monille antamisen aikaa ja lahjoitusmäärät nousevat monesti juuri pyhien alla. Mistä tämä johtuu?

Joulun alla lahjoitusmäärät nousevat ja erilaiset joulukeräykset valtaavat katukuvaa. Ihmiset ovat myös alttiimpia tekemään muita hyviä tekoja, kuten auttamaan läheistään tai tarjoamaan apua tuntemattomalle. Miksi jouluna lahjoitetaan? Selityksiä on monia ja pohdimme Lahjoittamossa muutamia syitä, joista johtuen joulu on lahjoittamisen sesonki.

Jouluna pysähdymme

Joulu on hiljentymisen aikaa. Arjen kiireessä ja hälinässä ei välttämättä ehdi pysähtyä miettimään asioita, jotka ovat maailmassa vinossa tai vaativat pikaista korjaamista. Jouluun liitetään perinteisesti ajatuksia lähimmäisen rakkaudesta ja yhdessä olemisesta. Ei siis ihme, että juuri joulun alla yksinäisyys ja osattomuus voi aiheuttaa voimakasta empatiaa. Ihmisillä saattaa olla mielessään kaikki ne, joilla ei ole läheisiä jakamassa yhteistä joulua. Empatian kokemisella ja lahjoituspäätöksellä on osoitettu olevan selkeä yhteys. Voimakasta empatiaa kokeva henkilö on myös todennäköinen kandidaatti antamaan rahaa useampaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Aivokemiaa – Lahjoittaminen luo hyvää oloa

Jouluun liittyy vahvasti myös ilo ja hyvän olon helliminen. Lahjoittamisen fyysisistä vaikutuksista ihmiseen onkin paljon tutkimustietoa. Tutkimuksissa on osoitettu, että hyvän tekeminen saa aikaan ihmisissä monimutkaisia aivokemiallisia reaktioita. Eräässä tutkimuksessa on osoitettu, että lahjoituspäätöksen tekeminen aiheuttaa aivoissa palkkioreaktion ja hyvän olon hormonien vyöryn. Tämä sama aivoalue aktivoituu esimerkiksi silloin kun saamme rahaa, hyvää ruokaa tai käytämme addiktoivia päihteitä. Voi siis ajatella, että lahjoittamisen aiheuttama hyvän olon tunne kietoutuu juurikin tämän saman palkkioreaktion ympärille. Ihminen myös mielellään toistaa toimintoa, josta hänelle tulee hyvä olo. Jos siis joka joulu lahjoittaminen on muodostunut tavaksi, hyvää oloa aiheuttavan teon tulee varmasti toistamaan tulevaisuudessa.

Yltäkylläisyys luo syyllisyyttä

Joulun yltäkylläisten antimien äärellä ihminen voi kokea myös syyllisyyttä. Jouluna on monesti tapana koristella asuntoa, ostaa lahjoja ja panostaa ruokailuihin toisella tavalla kuin arkena. Joulun alla moni voikin herätä siihen, että samoja mahdollisuuksia ei ole kaikilla muilla. Jouluna alla on ollut tapana lahjoittaa esimerkiksi ruokaa tai joulupaketteja heille, jotka eivät pääse nauttimaan joulun yltäkylläisyydestä. Ehkä joskus hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen voi antaa luvan nauttia pyhistä täysin siemauksin ilman syyllisyyttä. Erään teorian mukaan ihminen voi antaa itselleen moraalista etumatkaa siitä, että tekee hyviä tekoja. Nämä hyvät teot puolestaan oikeuttavat myöhemmin itsekkäämpää toimintaa.

Lahjoituspuhe lisääntyy

Joulun alla puhe lahjoittamisesta ja muiden auttamisesta lisääntyy. Ihminen saattaa kuulla lähipiiristä tarinoita antamisesta tai huomaa tuttavien lahjoittavan rahaa joulukeräykseen. Ihminen on sosiaalinen olento ja muiden auttaminen on ehdottomasti toimintaa, johon ympäristömme kannustaa. Omasta hyvästä teosta kertominen saa myös jälleen hyvän olon hormonit käyntiin, vaikka tiedon kertoisi vain lähipiirilleen. Sosiaalinen toiminta ja muiden pyyteetön auttaminen on jo itsessään tärkeää ihmisten selviytymisen vuoksi, joten miksemme auttaisi muita?

Hyväntekeväisyyteeen lahjoittaminen on monesti hyvin yksilöllinen päätös, johon vaikuttavat monet tekijät. Joillekin lahjoitus tuo joulun alla kaivattu hyvän fiiliksen hehkua ja toiselle se on yksi tapa poistaa maailman tuskaa. Varmaa on kuitenkin se, että lahjoittaminen on loistava jouluperinne, joka tulee kuulumaan lähtemättömästi useiden suomalaisten pyhien aikaan.

Pohditko vielä omaa joululahjoitustasi? Oman pienen tekosi pääset tekemään helposti Lahjoittamosta.

Lähde: Medium. Why do we give at Christmas?