sydän pinkillä pohjalla ja alanurkassa lukee #TekojenTiistai

TekojenTiistai kannustaa antamaan

TekojenTiistaita vietetään maailmalla 30.11. Päivän tavoitteena on pyrkiä lisäämään keskustelua antamisesta sekä kannustaa ihmisiä hyviin tekoihin.

Mikä olisi sinun hyvä tekosi? TekojenTiistaita vietetään jälleen marraskuun kääntyessä kohti joulukuuta.

TekojenTiistai on osa kansainvälistä #GivingTuesday-kampanjaa, joka alkoi Yhdysvalloissa vuonna 2012. Vastapainoksi Black Friday -päivälle perustettu kampanja pyrkii lisäämään keskustelua ja tietoisuutta antamisesta: ajan, avun, hyvän mielen tekojen sekä lahjoitusten muodossa. Kampanja on kerännyt osallistujia yli 150 maasta ja noussut maailmalla jopa joulua tärkeämmäksi lahjoitustapahtumaksi. Suomessa kampanjaa organisoi Vala ry (Vastuullinen Lahjoittaminen ry). (TekojenTiistai 2021.)

TekojenTiistaihin voi osallistua kuka vain tekemällä oman pienen hyvän teon. Mikäli omaa elettä on hankala keksiä, ohessa muutamia Lahjoittamon tiimin vinkkejä, joiden avulla voit olla mukana kampanjassa.

1. Lahjoita tärkeälle aiheelle

Lahjoittaminen on hyvin konkreettinen askel, jolla voit osallistua TekojenTiistaihin. Esimerkiksi Lahjoittamossa on helppo selailla erilaisia järjestöjä ja heidän kohteitaan. Mikäli oikean kohteen valinta on vaikeaa, anna pikalahjoituksen auttaa. Pikalahjoitus arpoo sinulle erilaisia lahjoituskohteita satunnaisessa järjestyksessä ja auttaa valinnan tekemisessä.

Lahjoittaminen onnistuu myös monesti järjestöjen omien kotisivujen kautta. Muita kanavia, joista voit etsiä kiinnostavia lahjoituskohteita ovat muun muassa Mesenaatti, Kotimaanapu ja Unelmatehdas.

2. Ilahduta ystävää

Mitä lähipiirisi kaipaa? Onko ystävä valitellut jo pitkään väsymystä pikkulapsiarjen keskellä tai sairaudesta toipuva kaveri tuskaillut arjen askareiden kanssa. Apuaan kannattaa aina tarjota. Kaupassa käynti, koiran ulkoilutus tai lastenhoitoapu voivat olla korvaamattomia arjen pieniä tekoja, jotka tarjoavat levähdystauon läheisellesi.

3. Levitä tietoisuutta somessa

Kuka on inspiroinut sinua hyviin tekoihin tai onko sinulla kenties tiedossa jokin järjestö, joka tekee hienoa työtä tärkeiden arvojen eteen? Sosiaalinen media on loistava kanava levittää tietoisuutta eri teemoista ja ohjata huomiota sinne minne se kuuluu. Pysähdy hetkeksi pohtimaan mitkä ovat sinulle tärkeitä aiheita, jotka mielestäsi kaipaavat lisää huomiota. Ehkä mieleesi nousee järjestö tai aihepiiri, josta haluaisit puhua myös omissa some-kanavissasi. Laita siis some laulamaan ja vinkkaa myös muille tästä tärkeästä aiheesta.

4. Lahjoita osaamistasi

Onko sinulla taito, jota jokin yhdistys voisi hyödyntää? Kiinnostaako esimerkiksi vertaistoiminta, tukihenkilönä toimiminen tai asiantuntijuuden lahjoittaminen? Kannattaa rohkeasti olla yhteydessä eri järjestöihin ja kysyä onko osaamisellesi mahdollisesti käyttöä. Monet järjestöt etsivät aktiivisesti vapaaehtoisia omilla verkkosivuillaan. Vapaaehtoistyöhön liittyvää tietoa ja avoinna olevia tehtäviä on myös listattu Vapaaehtoistyö.fi

5. Tee jotain yhteisönä

Tempaiskaa yhdessä yrityksenä, koululuokkana tai sukulaisten kesken! Saisitko työkaverisi porukalla lahjoittamaan tai opiskelutoverisi luovuttamaan yhdessä verta? Monesti joukossa on voimaa ja hyvän teon vaikutus moninkertaistuu yhdessä tehdessä. Näin monet järjestöt ovat esimerkiksi myös saaneet alkunsa.