tyttö istuttaa taimia

Miten minä voin auttaa?

Hyväntekijän dilemmassa pohditaan mitä erilaisia tapoja meillä on auttaa.

Suomea tituleerataan monesti maailman onnellisimmaksi kansaksi ja hyvinvointivaltion tarjoamia etuuksia ihmetellään maailmalla asti. Asunnottomuus on ihmeellisen alhainen ja sen ratkaisemiseksi tehdään innovatiivisia asioita ja äitiyslomien pituutta ihmetellään kansainvälisessä lehdistössä. Kuitenkin samaan aikaan onnella on kääntöpuolensa. Suomessa mielenterveysongelmat ovat kasvussa ja Suomessa yli 850 000 ihmistä eli köyhyys- tai syrjäytymisriskissä vuonna 2018 Tilastokeskuksen elinolotilaston mukaan. Tämä tarkoittaa, että joka kuudes suomalainen (15%) on tällä hetkellä köyhiä tai syrjäytymisvaarassa.

Auttamaan pystyvät kaikki

Auttamisen tapoja on varmasti yhtä monia kuin ihmisiäkin ja jokaiselle löytyy varmasti oma keinonsa tehdä hyvää.

1. Jaa aikaasi

Vapaaehtoisuus on yksi yleinen tapa auttaa. Mikäli olet kiinnostunut lahjoittamaan aikaasi, käy kriittinen pohdinta siitä millainen sitoumus on elämäntilanteessasi mahdollinen. Nuoren tukihenkilöksi lupautuminen on isompi päätös kuin esimerkiksi kertaluontoinen talkootyö hyväntekeväisyystapahtuman eteen. Mikäli sinulla on jotain erikoistaitoja, voit myös tarjota niitä rohkeasti itseäsi kiinnostavalle järjestölle. Osaatko tehdä verkkosivuja, neuloa, sisustaa tai rakastatko puutarhanhoitoa? Paikallisilla yhdistyksillä voi olla tarvetta esimerkiksi verkkosivujen päivittäjälle tai vanhainkodin ikääntyneet voivat ilahtua kevätkukkien istuttamisesta ohjatusti. Vapaaehtoistyöhön ja erilaisiin tarjolla oleviin mahdollisuuksiin voit tutustua muun muassa vapaaehtoisia etsiviltä sivustoilta.

2. Tavaralahjoitus on hyvä tapa auttaa

Onko sinulla käyttämättömiä hyväkuntoisia vaatteita tai kodinkoneita? Monet järjestöt ottavat vastaan siistissä kunnossa olevia tavaroita. Muun muassa Lahjoittamossakin mukana oleva Hope ottaa vastaan tavaralahjoituksia. Tavaralahjoitus on helppo tapa saada hyvä kiertämään ja lahjoituksen saajalle esimerkiksi uusi kodinkone tai talvitakki voi olla tiukassa tilanteessa erittäin iso apu. Tavaroiden kierrättäminen myös säästää luontoa, kun tavara laitetaan eteenpäin.

3. Keskustele ihmisten kanssa – ja kuuntele

Tiedätkö todella mitä ystävillesi kuuluu vai onko viimeisestä yhteisestä juttutuokiosta jo vierähtänyt tovi? Monesti omien kiireiden keskellä oman lähipiirin kuulumisten kysyminen saattaa unohtua. Onko ystäväsi ollut alaviritteinen tai uupuneen oloinen? Ota yhteyttä ja ehdota vaikka kävelylenkkiä. Toisen pulmia ja ongelmia ei tarvitse lähteä ratkaisemaan, riittää kun olet tukena ja ennen kaikkea korvana. Jos kuitenkin haluat auttaa konkreettisesti, joskus vaikkapa lastenhoitoavun tarjoaminen tai kassillinen ruokaa voi olla isoja helpotuksia. Muista kuitenkin kuunnella läheisesi omia toiveita.

4. Aktivoi lähipiirisi

Jakaako lähipiirisi saman intohimon tai aatemaailman? Voisitteko yhdistää voimanne ja tehdä jotain yhteisönne hyväksi yhdessä? Erilaisia tempauksia on hauska lähteä organisoimaan ja monesti myös ryhmän ulkopuolelta ihmisiä saattaa innostua mukaan toimintaan, kun lähtee kyselemään. Esimerkkeinä tällaisista tapahtumista esimerkiksi kaverit, jotka juoksivat 250 kilometrejä mielentervestyön hyväksi tai tempaus satojen pitsojen tilaamiseksi vähävaraisille.

5. Lahjoita tärkeälle asialle

Mikä on sinulle tärkeää ja millaista työtä haluat tukea? Lahjoittaminen on yksi hyvä tapa auttaa. Kohteita löytyy pelkästään Suomesta tuhansittain ja joskus sen oikean voi löytää omasta lähiympäristöstään. Esim. monet paikalliset pienyhdistykset ottavat myös lahjoituksia vastaan. Lahjoittamostakin löytyy jo 100 erilaista kohdetta, joista valita omansa ja eikä Lahjoittamo ota välistä penniäkään vaan rahat kilahtavat suoraan järjestön omalle keräystilille.