mies ojentaa lapselle taimen

Mihin minä lahjoittaisin?

Oikean lahjoituskohteen löytäminen voi olla vaikeaa. Siksi kokosimme oheen muutaman vinkin, jotta löytäisit juuri sinulle merkityksellisen lahjoituskohteen.

1. Mikä minua puhuttelee?

Mihin oikein lahjoittaisin? Joillekin itselle tärkeä lahjoituskohde löytyy välittömästi, kun toinen tarvitsee aikaa kirkastaakseen millaiselle toiminnalle haluaa antaa apuaan. Monesti ihmisiä ajaa lahjoittamaan henkilökohtainen kosketus tiettyyn teemaan. Yksinäisyyttä ehkäisevä työ voi puhutella lahjoittajaa, jolla on itsellään kokemusta aiheesta, tai lapsille lahjoittava voi muistaa lahjoittaessaan omaa perhettään. Itselleen tärkeää teemaa valitessa voi miettiä muun muassa seuraavia kysymyksiä: Mitkä asiat ovat muovanneet elämääsi? Millaiset asiat valvottavat sinua öisin? Mikä liikuttaa sinua? Mistä tulet vihaiseksi? Ketä ihailet tai arvostat? Miten kuvailisit arvojasi?

2. Mikä kohderyhmä minua kiinnostaa?

Kun olet löytänyt sinua kiinnostavan teeman, on seuraavaksi hyvä pysähtyä miettimään tarkempaa kohdeyleisöä. Jos esimerkiksi köyhyyden estäminen teemana kiinnostaa, on hyvä pohtia mistä näkökulmasta. Köyhyys voi nivoutua esimerkiksi asunnottomuuteen, lapsiperheköyhyyteen tai syrjäytymiseen. Siispä mikä kohderyhmä juuri sinua kiinnostaa? Entä onko alueella tai ikäryhmällä väliä? Entä sukupuolella tai muilla taustatekijöillä? Tässä Lahjoittamo voi olla apuna, kun mietit mihin oikein lahjoittaisin. Erilaisia kohderyhmiä on helppo selailla eri kategorioiden mukaan.

3. Luota konkretiaan

Joskus uutta lahjoittajaa voi auttaa, kun valitsee auttamiskohteen, joka on hyvin konkreettinen. Lahjoittajalle avustuskohteen löytäminen voi olla haastavaa myös sen takia, että lahjoittaja ei täysin hahmota millaista toimintaa eri järjestöillä oikeastaan on. Nykyään monet järjestöt kertovat hyvin selkeästi kohteistaan, joihin rahaa kerätään. Lahjoita siis kohteelle, jonka tavoitteet tuntuvat sinusta konkreettisilta ja ovat jotain mitä voit suorastaan nähdä ”sielusi silmin”.

4. Ole valinnoissasi aktiivinen 

Monet lahjoittavat silloin, kun heitä lähestytään henkilökohtaisella lahjoituspyynnöllä. Suomalaiset lahjoittavat mielellään itselleen tärkeisiin kohteisiin ja lahjoittaminen painottuukin monesti esimerkiksi joulukuulle. Jotta lahjoittaminen antaisi sinulle mahdollisimman paljon hyvinvointia ja iloa, valinnoissaan kannattaa olla aktiivinen. Jos löydät sinua puhuttelevaa toimintaa, jota haluaisit tukea, tilaisuuksiin kannattaa tarttua ennen lahjoituspyyntöäkin! Näiden pienten tietoisten valintojen kautta lisäät myös omaa hyvinvointiasi, koska lahjoittaminen tunnetusti vaikuttaa myös lahjoittajan omaan mielialaan.

5. Hyväksy kiitollisuus lahjoituksestasi

Joskus kuulee keskustelua siitä, onko moraalisesti parempi lahjoittaa anonyymisti vai siten, että lahjoituksestasi voidaan kiittää. Tutkimusten mukaan se, jota voidaan kiittää, on onnellisempi. Siksipä kiitoksesta sopii myös nauttia eikä lahjoittamista tarvitse nolostella. Hyvät teot kumuloituvat kun niistä kertoo myös muille ja lopputulemana useampi ihminen voi innostua tukemaan samaa toimintaa. Pienistä puroista kasvavat suuret joet. Hyväntekeväisyystyöstä kannattaa siis puhua.

Lahjoittamossa kohteita pääset selailemaan lahjoituskohteiden kautta sekä kiireinen lahjoittaja voi myös valita kohteensa pikalahjoituksen kautta.

lähde: Happiness and Prosocial Behavior: An Evaluation of the Evidence by Akinin, Whillans, Norton and Dunn