Järjestöt tukemassa toisiaan. Joukko ihmisiä seisoo ringissä ja lepuuttaa kättään toistensa olkapäillä.

Järjestöt avun tarpeessa

Suomalaisten järjestöjen avustukset ovat vähentymässä 150 miljoonalla. Miten me voisimme auttaa?

Suomalaiset ovat auttamishaluista kansaa. Tämän todistaa jo yksinään 1,4 miljoonaa vapaaehtoisia, jotka toimivat järjestösektorin eri osa-alueilla sekä päälle 11 000 järjestöä, jotka toimivat ainoastaan suomalaisella sote-järjestökentällä. Lahjoittamistakin suomalaiset harrastavat. Suomalaisia puhuttelee erityisesti muiden ihmisten auttaminen ja erityisesti lasten sekä nuorten tukeminen.

Järjestöjen hallinto syö omat kulunsa

Lahjoittaminen on tärkeä keino tukea järjestöjen työtä. Järjestökentällä toimivat järjestöt eivät hengitä vain vapaaehtoisten toiminnasta vaan taustalla on ammattilaisten joukko, jotka pyörittävät toiminnan arkea. Taustalla on hallituksia, jotka kokoontuvat säännöllisesti sekä työntekijöitä, jotka hoitavat muun muassa järjestön talouden, päivittäisen toiminnan suunnittelemisen, vapaaehtoistyön koordinoinnin, markkinoinnin ja varainhankinnan. Tämä toiminta palkitsee erityisesti järjestöjen avunsaajat. Ne kaikki tavalliset ihmiset, jotka tarvitset tukea omassa arjessaan tai akuutin kriisin keskellä. Pelkästään sosiaali- ja terveysalan järjestöt palvelevat yksinäisiä, sairastuneita, yhteiskunnan ulkopuolelle pudonneita ja läheisensä kriisiin sopeutuvia. Jokaisen järjestön auttaman ihmisen taustalla on joukko asiantuntijoita, jotka puurtavat arkisen työn parissa ja varmistavat, että toiminta on asianmukaista kaikilla mittareilla tarkasteltuna.

Järjestöt tarvitsevat apuasi

Järjestökenttä on kuitenkin kriisissä. Monet järjestöt vastaanottavat tällä hetkellä rahoituksensa STEA:n kautta. Koronakriisi on vähentänyt muun muassa Veikkauksen tuottoja, mikä puolestaan vaikuttaa järjestöille jaettaviin avustuksiin. Veikkauksen tuottoja jakava STEA on joutunut myös katkaisemaan tukia useilta järjestöiltä. Suomalainen hyvinvointivaltio takaa peruspalvelut kaikille kansalaisilleen, mutta peruspalveluiden ulkopuolella tehtävä kolmannen sektorin työ on aivan yhtä merkityksellistä. Julkisella puolella on tukenaan vapaaehtoisvoimin vedettyjä kriisipäivystyksiä ja sairastuneiden läheisille koordinoituja ryhmiä. Tämän toiminnan jatkuvuus on tärkeää turvata ja siihen tarvitaan meidän kaikkien apua.

Tutustu kohteisiin, mikä voisi olla sinun hyvä tekosi?

Raha. Se asia joka pitää rattaat rullaamassa. Vaikka monet lahjoittavatkin mielellään osaamistaan, harvalla kuitenkaan on mahdollisuuksia heittäytyä työelämän ulkopuolelle pyörittämään järjestöä sivutoimenaan. Yksityisiä lahjoituksia siis tarvitaan yhä kipeämmin tulevien vuosien aikana, että järjestöjen toiminta on myös tulevaisuudessa turvattu. Oma henkilökohtainen tai läheisen kriisi voi herätellä monia lahjoittamaan omastaan, mutta lahjoituskohteisiin voi tutustua myös ilman omaa menneisyyden painolastia. Lahjoittamo kerää nyt ensimmäistä kertaa suomalaisia sosiaali- ja terveysalantoimijoita saman palvelun alle kertomaan toiminnastaan ja keräyskohteistaan.